1 Mart 2012 Perşembe

kara delikler ve özellikleri


Kara delikler ve özellikleri :

Temelde cisimlerin,nesnelerin görünebilmesi için ışık yaymaları yada etraftan aldıkları ışığı yansıtmaları gerekir işte kara deliklerde böyle bir durum olmadığı için isimlerini bu özelliklerinden alırlar.Kara delikler bu yüzden doğrudan gözlemlenemezler  ,uzayda emdikleri gaz ve toz bulutu yada bir yıldızı yutmaları ile fark edilebilirler. Tabii bu durum sırasında cisim etrafa X ışınları yayar ve görünmediği halde kara deliğin varlığı bilinir.

Birden fazla kara delik türü mevcuttur. En çok bilinen tür ise bir yıldızın ömrünü tamamladıktan sonra kendi kütle çekimine  yani bir nevi üzerine çökmesi ile oluşan kara deliklerdir. Örneğin kütlesi güneşimizin kütlesine eş olan bir kara deliğin çapı sadece 3-5 km olacaktır.

Kara deliklerden saniyede 300.000 km yol alan ışık bile kaçamaz yani kara deliklerin çekim gücü oldukça kuvvetlidir.

Peki bizim galaksimiz olan Samanyolun’da kara delik var mı? Uzmanlara göre merkezde dev bir kara delik mevcut üstelik bu kara delik etrafında yıldız oluşumunu da engelliyor çünkü bu oluşumda kullanılacak olan toz ve gazı yutuyor. Ve bukara delik sandığımız kadar tehlikeli değil çünkü NASA nın yaptığı araştırmalarile bu kara delik sanıldığından 100 kat daha yavaş ilerliyor… 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder