1 Mart 2012 Perşembe

DÜNYANIN EN BÜYÜK PARÇACIK FİZİK LABORATUVARI :CERN


Dünyanın En Büyük Parçacık Fiziği Laboratuarı : CERN

İsviçre’deki  laboratuarın adı, bu laboratuarı bu kadar öne çıkaran ise evrenin oluşumu ile ilgili yapılan deneydir. Deneyin amacı Big Bang teorisini gerçekleştirmek.

Amaç  CERN laboratuarında, LHC de( büyük hadron çarpıştırıcısı) protonları ışık hızına yakın bir hız ile çarpıştırmak.  %99,99 ihtimal ile ışık hızına yakın bir düzeyde protonlar çarpıştırılacak ancak ışık hızında değil, ışık hızına ulaştırmak için ise sonsuz düzeyde enerji gerekiyor!  LHC  protonları çarpıştırmaya ilk olarak Nisan 2010 yılında başladı ancak protonların çarpışması ile açığa çıkan enerji oldukça küçük bu yüzden incelemeler nano düzeyde ve mikro saniyeler ile ölçülen bir alanda gerçekleşiyor.  En basit haliyle deneyin amacı bu.

Peki CERN deneyine neden tanrı parçacığı deniliyor? Bir diğer ismi ile Higgs Bozonu olarak bilinen durumda kütlesiz bir şeyden  madde yaratmak isteniliyor ,şu ana kadar bu gerçekleşmedi ancak 2012 yılının sonlarına doğru verilen hız 7 TeV e çıkarıldığında bunun gerçekleşeceği söyleniyor…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder